Ammatissa: Kenkämyyjä Mariela Tirkkonen, Kookenkä Matkus

torstai 31. lokakuuta 2013
Kauppias Aulis Happosen luotsaama Matkuksen Kookenkä tuli Mariela Tirkkoselle (19) tutuksi kavereiden kautta. Jutut mukavasta liikkeestä hyvällä yhteishengellä höystettynä saivat Marielan kiinnostumaan Kookengästä työpaikkana ja niin hän vaihtoi suuressa sisustus- ja kalustefirmassa työskentelyn kenkämyyjän pestiin. Kaupan ala on tuntunut Marielasta aina omalta ja hän onkin työskennellyt erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä jo viisitoistavuotiaasta saakka. Ala tuntuu vieneen nuoren naisen kokonaan mukanaan ja jatkoa on tiedossa niin työn kuin opiskelujenkin merkeissä.

Mariela Tirkkonen, Kookenkä Matkus

Missy Elliotin suunnittelema Adidas

Matkuksen Kookengässä on todella monipuolinen valikoima naisten-, miesten- ja lastenkenkiä.






Mariela on aurinkoinen ja puhelias myyjä, jolta onnistuu vaikka kymmenen asiakkaan palveleminen yhtä aikaa. Hyvällä fiiliksellä ja asenteella tekeminen on Marielalle luontaista ja sen huomaa jo iloisesta tervehdyksestä, jonka asiakas kohtaa liikkeeseen astuessaan. Hyvään palveluun kuuluu Marielan mukaan myös siisti ostoympäristö, joten paikkojen järjestyksessä pitäminen on myös osa Marielan päivittäisiä puuhia. Vaikka etenkin ainoana työvuorolaisena työ on hyvin tiskikeskeistä, ehtii reipas myyjä tämän ohessa myös muun muassa järjestelemään paikkoja, siivoilemaan varastoa ja purkamaan hyllyyn uutta tavaraa.


Hyllyistä löytyy paljon eri merkkejä, materiaaleja ja tyylejä.






Myyjän työssä ensiarvoisen tärkeää on asiakaspalveluhenkisyys. Itse myyntityötä voi opetella, kunhan asenne on kohdallaan. Avoimuus ja puheliaisuus ovat hyödyksi, mutta nämäkin ovat taitoja, joita voidaan kehittää. Meille suomalaisille tyypillinen ujous vaivasi työuran alkuvaiheessa myös Marielaa, mutta siitä hän on oppinut pois. Ja vaikka ventovieraille puhumaan meneminen aluksi jännitti, on se lopulta kasvattanut valtavasti. Reippaalla asenteella ja tekemällä oppii, Mariela lupaa ja naurahtaa perään. Ja mikäs siinä tehdessä, kun jo heti ensimmäisenä työpäivänä ekat kengät oli myyty viiden minuutin sisällä! :)

Kenkämyyjän työhön haluaville Mariela vinkkaa, että pääasia ovat asenne ja luonne ja suuri plussa on sosiaalinen työkokemus. Täytyy osata ja uskaltaa kommunikoida. Kokemusta saa vain tekemällä ja kehitys voi olla nopeaakin, mikäli asenne on kohdillaan. Myynnin alan koulutusohjelmat (merkonomi/tradenomi) antavat paljon oppia teoriaan ja muun muassa eri ohjelmien käyttöön, mutta tärkeintä on tekeminen. Myös äärimmäisen tärkeä tuotetietous tulee työn ohessa.


Kookengässä on laaja valikoima laadukkaita lastenkenkiä. Kookengässä tiedetään, että hyvä jalan asento on erittäin tärkeää nimenomaan kasvavalle lapselle!


Mariela vinkkaa, että mokka- ja nupukkipinta (ylähylly) pidentävät säärtä, koska kengän materiaali yhdistyy housun kanssa.


Kookengässä panostetaan siisteyteen ja esillepanoon.


Tänä syksynä bootsit ovat in!



Matkuksen Kookengässä osataan työskennellä itsenäisesti, mutta mukavinta on tehdä hommia porukalla. Liikkeessä on töissä erilaisia tyyppejä, mutta porukka pelaa mainiosti yhteen ja niin töissä onkin hyvä olla. Parhaiksi puoliksi myyjän työssä Mariela kertoo asiakkaiden positiivisen palautteen ja siitä seuraavan onnistumisen ilon ja hyvän fiiliksen. Vaikeaa on, jos asiakkaasta aistii epäluottamuksen. Mariela kuitenkin takaa, ettei kenkämyyjä asiakkaalle vain myydäkseen puhu, vaan kyllä kyse on asiakkaasta välittämisestä ja hänelle parhaimmin sopivan tuotteen löytämisestä.

Marielasta on mukavaa saada asiakkailta suoraa palautetta palvelutilanteessa. Lähes poikkeuksetta palaute on positiivista ja onkin helppoa pysyä itsekin iloisena, kun homma toimii ja liikkeestä astelee ulos tyytyväisiä uusien kenkien omistajia. Näkyvä positiivinen palaute on myös liikkeeseen uudelle ostoskierrokselle palaava asiakas. Mieleenpainuvimman palautteen Mariela on saanut Kookengän päänettisaitin palauteboxin kautta, josta kiitos toimitettiin ensin Matkuksen liikkeen kauppiaalle ja siitä paperilla Marielalle itselleen. Palaute tuli Kuopiossa vierailleelta rouvalta, joka kehui, ettei ole kotipaikkakunnallaan saanut kuuna päivänä yhtä hyvää palvelua, kuin hän sai Marielalta Kuopion Matkuksen Kookengässä.


Kookengästä löydät alkuperäiset superlämpimät UGGit.





Kun kysyn, kuinka hyvin kenkämyyjän on tunnettava myytävä tuote ja brändi, on vastaus napakka "Todella hyvin." Mariela kertoo, että ihmisillä saattaa olla vahvoja ennakkoluuloja jopa yhden kaveriporukassa kuullun reklamaation perusteella. Näiden ennakkoluulojen sulatteleminen voi olla haastavaa jopa ammattilaiselle. Kenkiä myytäessä täytyy tuntea itse tuote ja tuotteen alkuperä, etenkin valmistuspaikka. Joskus on hyödyksi osata vastata kysymykseen valmistusprosessistakin. Tuotteiden materiaali, tuotemerkin menevyys ja myyjän omat kokemukset tuotteesta ovat myös haluttuja tietoja. Ja vaikkei asiakas itse mitään kysyisikään, täytyy myyjän kommunikaation ja luottamuksen säilyttämiseksi kertoilla tuotteista.

Pelottavimmaksi tavaksi etsiä tietoa nimeää Mariela netin keskustelupalstojen koluamisen. Niille usein eksyy pelkästään huono palaute. Siksi mieltä askarruttaessa asiakkaan kannattaa kysyä rohkeasti myyjältä, koska silloin vastaus on reilu ja ammattitaitoinen. Mariela kehuu, että Suomessa asiakkaat osaavat käyttää asiakaspalvelun hyväkseen melko hyvin. Näin säilyy hyvä, tasapainoinen suhde asiakkaan ja liikkeen välillä.



Syksyinen suosikkiväri burgundi löytyy Kookengästä yhdistettynä aitoon lakeriin.






Mokkanahkakengän hoito

Mariela hemmotteli vierailuni aikana mokkanahkaisia Vagabondin nilkkureitani, jotka ovat muuten Kookengän tämän syksyn valikoimasta. Kenkäni olivat päässeet hieman käytetyn näköisiksi, mutta Marielan käsittelyssä niistä tuli kuin uudet!

käytetty kenkä

Ensin kenkä puhdistettiin Woly Combi Cleaner -vaahtoaineella, joka sopii kaikille kenkämateriaaleille. Koko kengänpinta käytiin huolellisesti läpi pehmeällä sienellä.

puhdistusaine pintaan

Puhdistuksen jälkeen pintaan taputeltiin väriä tasoittava ja syventävä Woly Suede Velours Liquid -mokkalankki. Aine lisättiin kauttaaltaan kengän pintaan.

mokkalankki

Lopuksi kengän pintaan suihkutettiin kosteussuojasuihke, jonka ei välttämättä tarvitsekaan haista järkyttävältä! Mariela suihkutti kenkiini myös coretexille sopivan Woly Natura Waterstop -suojasuihkeen, joka ei haise, vaan oikeastaan tuoksuu. Suihke sisältää avokadoöljyä ja se käy kaikille kenkämateriaaleille, myös keinonahalle.

kosteussuojasuihke

Ja tadaa! Kengät ovat kuin uudet.

Mariela kertoo, että kenkien hoitaminen on hyvin tärkeää, mikäli suosikkipopojaan mielii käyttää ja pitää hyvänä useamman sesongin. Nahka tulee AINA hoitaa ja siihen on tarkoitettu nahkatyypistä riippuen useita erilaisia aineita. Myös keinonahkainen kenkä tulee suojata ja sille sekä kankaalle on omat hoitoaineensa.


LAHJAKORTTIARVONTA (Arvonta on päättynyt. Onnea arvonnan voittajalle, Santulle!)

Vaikka minulla oli supermukava vierailu Kookenkään (siitä Marielalle iso kiitos!), on tämä ehkä vieläkin mukavampaa. Saan nimittäin laittaa arvontaan yhden Kookengän 50€:n lahjakortin, joka kainalossaan yksi onnekas lukija pääsee shoppailemaan Kookenkään! Lahjakortti on voimassa 15. tammikuuta saakkaa ja se käy Kuopion Kookenkä-liikkeisiin (Matkus ja Minna). Osallistua voit laittamalla kommenttia tämän postauksen kommenttiboxiin. Muistathan laittaa omaan kenttäänsä myös sähköpostiosoitteesi (ei näy muille), jotta saan sinuun yhteyden voiton osuessa kohdalle. Osallistua voit myös laittamalla sähköpostia osoitteeseen pauliinak.todaystoday@gmail.com!

Olisi mukava kuulla osallistumisenne ohessa, minkälaiset kengät ovat teidän suosikkinne tai teidän haaveissanne tänä syksynä! :) Osallistumisaikaa on 15.11.2013 saakka. Julkaisen voittajan nimimerkin ja otan yhteyttä voittajaan 17.11. mennessä. Onnea arvontaan!
27 kommenttia on "Ammatissa: Kenkämyyjä Mariela Tirkkonen, Kookenkä Matkus"
 1. Olisipa mahtavaa saada kipeille jaloilleni uudet välikausikengät! Bootsit ovatkin olleet haaveissa jo pidempään... Kiva että ovat nyt muotia! :)

  VastaaPoista
 2. Tämän syksyn kenkävarastot ovat meidän perheessä jo täytetyt, mutta Herra nelosluokkalainen toivoo niin uusia Converseja :)

  VastaaPoista
 3. Uudet uggit täksi talveksi olisi haaveissa, opiskelija budjetille vaan vähän liian kalliit :D lahjakortin avulla saisi karsittua hintaa kengistä pois kivasti!:)

  VastaaPoista
 4. Etsiskelen mustia nahkabootseja hopeisilla yksityiskohdilla ja ne on must have!! :)

  VastaaPoista
 5. Haluaisin kiilakorkoiset nilkkurit tai jotkut kivat saappaat :)

  VastaaPoista
 6. Kookengässä on muuten juuri useita kivoja kiilakorkomalleja!
  Nimimerkillä Kävin juuri eilen shoppailemassa yhdet kotiin. ;)

  VastaaPoista
 7. Converset on kyllä niiiin kovat. Kesät, talvet! :)

  VastaaPoista
 8. Tarvitsisin ehdottomasti Biker bootsit. Kahdet kengät olen jo tänä syksynä ostanut kyseisestä kaupasta ja palvelu todellakin on hyvää. :)

  VastaaPoista
 9. Jotkut nilkkurit olisi ostoslistalla, nuo punaiset bootsit näytti houkuteleville

  VastaaPoista
 10. Kiva arvonta! Minulle rouheat maiharit tai sitten Pistolit, kiitos.:) Täytyy muuten sanoa, että parin viime talven Vagabond-hankintani ovat olleet laadultaan ala-arvoisia. Onko samansuuntaisia kokemuksia?

  VastaaPoista
 11. Matalalla korolla olevat nilkkurit olisivat tarpeen.

  VastaaPoista
 12. Uudet talvisaappaat voisivat tulla tarpeeseen :)

  VastaaPoista
 13. Mahtava postaus! Uudet nahkabootsit niiteillä olis hankinnassa tällä hetkellä :)

  VastaaPoista
 14. Haaveissa on uudet juhlasaappaat. Entisiä ei enää suutarikaan pelasta tanssien jäljiltä.

  VastaaPoista
 15. Hyvä juttu kengistä..juuri mokkanahkaisten kenkien hoidosta kaipasin infoa.Suosikkini ovat aidot nahkaiset kengät eri väreissä.

  VastaaPoista
 16. Kiva juttu kengistä. Olisipa kiva saada uudet matalalalla korolla olevat nilkkurit. :)

  VastaaPoista
 17. Tuolta Matkuksen K-kengästä saa kyllä erinomaista palvelua.
  Viimeksi kenkäostoksilla sain hieman napakalta tuntuneisiin mokkanahkakenkiin suihkauksen ainetta, joka auttoi kenkää muotoutumaan nopeasti juuri omaan jalkaan
  sopivaksi. Tämän jälkeen kengät istuivat kuin unelma. Enpä ollut tuostakaan ihmeaineesta aikaisemmin muualla kuullut.
  Tällä hetkellä etsinnässä on täydelliset mokkasaappaat:)

  VastaaPoista
 18. Olen ostanut kuluneena vuonna useat Vagabondit. Satuin löytämään itselleni todella hyvin istuvan mallin, joten minulla on nyt Vagabondia avokkaana ja nilkkurina, nahkaisena ja mokkanahkaisena, kiilakorolla ja tolppakorolla.. :D Olen itse ollut kaikkiin kenkiin oikein tyytyväinen. Tokikaan nämä eivät ole kenkiä, joilla kävelisin joka päivä pitkiä matkoja, joten eivät kovin kummoiselle rasitukselle joudu töissä ja kaupungilla kulkiessani..

  VastaaPoista
 19. Oi, kuullostaa hyvältä! ;)

  VastaaPoista
 20. Joo, Kookengässä on tosiaan iso valikoima kengänhoitotuotteita ja sieltä saa apua moniin erilaisiin kenkäongelmiin. Aion kyllä käyttää palvelua jatkossa ja suosittelen muillekin. :)

  VastaaPoista
 21. Kengät sanoo Koo Koo Koo!

  VastaaPoista
 22. Saappaat tai lämpöiset UGGit olisi hankinnassa tulevaa talvea varten!:-)

  VastaaPoista
 23. Bikerit ovat olleet jo pitkään harkinnassa myös täällä! Täydelliset kengät - niillä saa vaihdettua ilmettä loistavasti.

  VastaaPoista
 24. Consseja lisää mulle aina vaan! <3 Noh, jotkut nahkaiset syyskengätkin olisi kyllä kivat. Nämä juurikin K-kengästä vuosi sitten ostetut maiharini kun ovat kyllä ihanat, mutta turhan kovalla käytöllä säilyäkseen tätä menoa enää ensi syksyyn.. :)

  VastaaPoista
 25. Mahtava arvonta! Jotkin lämpimät talvikengät pitäisi löytää :)

  VastaaPoista
 26. Huomasinpas melko myöhään tämän arvonnan, mutta ehdinpähän vielä mukaan :) talvitennarit haluaisin! Kookengästä varmasti löytyisi mieleiset :)

  VastaaPoista