Ammatissa: Kahvilapäällikkö Miia Tuomainen, Arnolds Matkus

maanantai 18. helmikuuta 2013
Kävin muutama viikko sitten tutustumassa Arnolds Matkukseen ja kahvilan arkea pyörittävään 23-vuotiaaseen kahvilapäällikköön, Miia Tuomaiseen. Joillakin ihmisillä on uskomaton taito levittää ympärilleen positiivisuutta pelkällä olemuksellaan ja Miia on ehdottomasti yksi niistä, jotka tämän taidon omaavat. Hymyilin haastattelun jälkeen koko illan, ja saattoihan niillä kahvilassa maistelemillani herkuillakin olla pieni osuus asiaan. ;)

Arnolds on ympäri Suomen tunnettu kahvilaketju. Koko maassa kahviloita on 36 kappaletta, joista yrittäjä Elsie Komulaisen omistamat kaksi ovat Kuopiossa. Matkuksen Arnolds on uusin laatuaan koko Suomessa, ja kuten Miiakin kertoi uuteen kahvilaan panostetun paljon, näkyy, tuntuu ja maistuu se myös asiakkaille. Arnoldsin henkilökunta on mukavaa ja iloista, herkut taattua Arnolds-laatua ja kahvilan ulkoasu viihtyisä ja erottuva.

Kinuskidonitsi on ehdoton suosikkini, nam!

Kaikki Arnolds-kahvilat on rakennettu tiukkojen ketjun asettamien sääntöjen mukaan. Jokaisessa liikkeessä täytyy olla sama vitriinijärjestys, sama pöytäjärjestys, yhtä korkea tuotteen sekä palvelun laatu ja jopa tuoksun täytyy täsmätä. Yhteisten sääntöjen ansiosta kahvilakokemus on asiakkaalle aina samanlainen riippumatta siitä, missä Arnoldsissa hän kulloinkin vierailee. Persoonallisen liikkeestä tekevät työntekijät ja ainakin Matkuksen Arnolds on persoonaltaan iloinen ja palvelualtis.

Arnolds Matkuksessa työskentelee tällä hetkellä neljä kahvilatyöntekijää, kaksi harjoittelijaa sekä kahvilapäällikkö Miia. Naiset muodostavat tehokkaan tiimin, jossa jokaisen työntekijän panostus on yhtä tärkeää. Myös hyvä tiimihenki on tiiviinä ryhmänä työskennellessä kullanarvoista ja tämän toteutumisen Miia nimeää yhdeksi parhaista puolista työssään. "Tällainen tiivis työporukka on ehdottomasti paras motivaation kohottaja ja on ihanaa, kun on huippu porukka tukena kiireisinäkin aikoina!", Miia iloitsee. Tärkeää on myös puhua avoimesti asioista ja säilyttää avoin henki aina tulevaisuudessakin. 

Aluksi Miia esitteli minulle kahvilan ja sieltä saatavat tuotteet. Itselleni oli aivan uutta, että Arnoldsilta saa myös herkullisia Toasteja, Frozen Yogurttia, Smoothieita, Muffineja ja kanelikierteitä eli Spinnyja. Bagelit ja donitsit olivat toki ennestään tuttuja juttuja.

Kahvilapäällikön päivä rakentuu monenlaisista askareista ja harvoin päivät ovat täysin toistensa kaltaisia. Miian saama lempinimi, Touhutiina, kuvaakin hyvin päällikön työpäivää, tehtäviin kun kuuluu muunmuassa huoltohommat, tuotteiden valmistaminen ja niiden myyminen, paikkojen järjestäminen, siivoaminen, lahjakorttien käsittely, tilausten tekeminen, tukkuun päin asioiminen, tavaroiden riittävyydestä huolehtiminen, kampanjoiden toteuttaminen ja myymälän somistaminen sekä ketjulle raportoiminen. Kahvilapäällikkö siis huolehtii koko homman toimivuudesta. Kaiken tämän lisäksi Miia tekee paljon yhteistyötä kauppakeskuksen kanssa esimerkiksi osallistumalla satunnaisesti markkinointityöryhmiin. Näiden tarkoituksena on tiiviissä yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa tehdä hommia kauppakeskuksen tulevaisuuden eteen.


Koska työ on vastuullista ja usein hallittavana on monta projektia päällekkäin, nimeää Miia yhdeksi kahvilapäällikön tärkeimmäksi ominaisuudeksi hyvän stressinsietokyvyn. Myös kahvilan toiminnan ja tuotteiden perinpohjainen tunteminen on välttämätöntä. Hyväksyttävä on myös työn fyysisyys, joka osaltaan lisää vastuullisen ja haastavan työn raskautta. Ehdottoman tärkeää on myös organisointikyky, jotta koko työryhmä pysyy oikeassa rytmissä ja koko kahvila kokonaisuutena hallinnassa. Kuten kahvilatyöntekijöilläkin, myös -päälliköllä tulee olla kyky järjestellä asioita ja paikkoja ihan kahvilan siistiydenkin tähden. Miia muistuttaa myös, että jatkuva laadunvalvonta sekä muun muassa säännöllinen laitteiden toiminnan varmistaminen on tärkeää, jotta mahdolliset puutteet saadan hoidettua kuntoon.

Miia on työskennellyt Arnoldsille lokakuusta 2011 saakka ja kahvilapäälliköksi hän kouluttautui keväällä 2012. Yhdeksi haasteeksi työssään Miia mainitseekin uransa tuoreuden, sillä kokemuksen tuoman varmuuden voi saavuttaa vain työvuosilla. Vaikka uusi kauppakeskus ja viimeisen päälle laitettu uusi kahvila ovat hyvin herkullinen ympäristö aloittaa hommat, tuo sekin työhön oman haasteensa. Täysin uudessa ympäristössä kun on hankala ennakoida muun muassa tilausten ja tavaran määrää, kun varsinaista vertailupohjaa ei ole. Raskaita ja ajankäytöllisesti hyvin haastavia ovat päivät, joina on kuormanpurkua, sillä tavaroita ei voida kauppakeskuksen tilojen aiheuttamista haasteista johtuen ajaa suoraan liikkeen takaovelle. Myös konehuollot ovat aikaavieviä hommia ja niiden vastuuta Miia jakaa mielellään muullekin työporukalle.

Parhaiksi puoliksi työssään Miia kertoo hyvän työporukan ja -ilmapiirin. Myös mahdollisuus kehittää itseään, työympäristöään ja työntulosta joka päivä motivoi. Oman työnjäljen arvostaminen ja arvioiminen onkin tärkeää, kun työhön kuuluu homman kasassa pitäminen ja ketjun asettamien tavoitteiden toteuttaminen. Kahvilapäällikkö toimiikin tärkeänä linkkinä ketjun ja työntekijöiden välillä, jonka vastuulla on myös laadun ja kannattavuuden tarkkailu.

Kahvilapäällikön urasta haaveilevia Miia kehottaa hakeutumaan itsensä tavoin koulunpenkille ja sitä kautta rohkeasti työelämään. Kahvilapäällikön työtehtävien hoitamiseen vaaditaan usein Restonomin koulutus (AMK, Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus), sillä työssä vaaditaan asiakaspalvelu- ja kielitaidon lisäksi asiantuntemusta muun muassa kahvilatyöstä, logistiikasta, markkinoinnista, taloudesta sekä keittiöhommista. Käytännön harjoitteluja Miia pitää erityisen tärkeinä, sillä vain niitä tekemällä oppii ja näkee, mitä työelämä oikeasti tekijältään vaatii. Joillekin saattaa tulla yllätyksenä, kuinka raskasta oikeasti onkaan seisoa kahdeksan tuntia putkeen ja samalla palvella hymyissä suin ja hyvillä mielin sekä asiantuntevasti kaikkia asiakkaita (kiireaikoinakin).

Oman suosikkibagelinsa voi rakentaa kuudesta eri leipävaihtoehdosta ja kymmenistä eri täytevaihtoehdoista.

Kahvilapäällikön työpäivä Arnoldsilla on yleensä muiden työntekijöiden tavoin viisi-kahdeksantuntinen, mutta joustavuutta vaaditaan. Aamua ja iltaa vuorotellaan muiden kanssa, sillä Miia pitää tärkeänä saada työskennellä samanlaisia vuoroja kuin muutkin työntekijät. Näin hän on perillä ja yhdessä muiden kanssa kohtaamassa kahvilan arjen mukanaan tuomia haasteita. Toki toimistotöistä vastaavan kahvilapäällikön täytyy varata myös aikaa liikkeen pyörittämiseen liittyvien asioiden hoitamiseen, joita tehdään sekä perinteisen toimistoajan sisä- että ulkopuolella.

Arnoldsin lahjakahvipussilla sulattaisi kenentahansa kahvin ystävän sydämen.

Kun kysyn, keneltä kahvilapäällikkö saa palautetta työstään, kertoo Miia iloisena asiakkaiden palautteenantoalttiudesta. Asiakkaiden palaute on tärkeä apu kehittymisessä, koska usein työntekijä sokaistuu omalle työlleen. On rikkaus, että asiakkaat uskaltavat antaa risuja ja ruusuja, jotta omat silmät pysyvät auki. Myös yrittäjältä, kauppakeskukselta ja omilta työntekijöiltä saatu palaute on tärkeää. Yhteisiä keskusteluja koko työtiimin voimin pidetäänkin säännöllisesti. Tavoitteena on säilyttää jatkuva ja avoin kommunikointi, mikä on hyvin tärkeää hyvän työilmapiirin kannalta.

Miia kertoo inspiroituvansa hyvästä fiiliksestä. Hän on ympäristönsä ja itseänsä ympäröivien ihmisten kautta elävä persoona, joka viihtyy, kun muutkin viihtyvät. Palkitsevaa on, kun joku oppii uutta ja se auttaa koko työporukkaa oppimaan, kehittymään ja viihtymään työssään.

Frozen Yogurt hunajalla - suosittelen!

Lukijoille Miia haluaa toivottaa ihanaa kesän odotusta. "Muistakaa pitää huolta kunnosta, syödä hyvin, mutta myös kesääkin kohti antaa itselle niitä herkutteluhetkiä. Elämä on nauttimista varten!" Miia muistuttaa.

Miialle supersuuret kiitokset, että sain vierailla kahvilassa herkuttelemassa ja tutustumassa kahvilapäällikön työhön! Seuraavassa Ammatissa-postauksessa vierailenkin meikkaajamaskeeraajan juttusilla. Miia Tuomainen haastaa nimittäin seuraavana työstään kertomaan MakeUp Storen Outi Nurmisen!
Kommentoi
Lähetä kommentti