Sohvan uusi paikka (ja uusi matto)

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Hääjuhlapäivänä saadut hortensiat kuivuivat kauniiksi.
Meikätyttö se intoutuu vaihtelemaan huonekalujen paikkoja aina kun miehen silmä hetkeksi välttää. Taas saivat olohuoneen kalusteet uuden järjestyksen sillä välin, kun mies oli omilla menoillaan. Ehkä ensimmäistä kertaa olen nyt täysin tyytyväinen huonekalujen sijoitteluun olohuoneessamme. Aiemminkin huone on ollut kyllä omaan silmään kivannäköinen, mutta nyt se myös tuntuu toimivammalta.

Kaikki alkoi siitä, kun haimme sunnuntaina miehen firmasta maton sovitettavaksi. Olemme olleet pidemmän tovin ilman olohuoneenmattoa. Aiemmin olkkarissa on ollut Ikean mustavalkoraidallinen Stockholm-matto, joka rullattiin kesäksi varastoon. En ole ikinä niinkään ihastellut itämaisia mattoja. Mies sen sijaan on tykännyt värikkäistä ja näyttävistä itämaisista villamatoista iät ajat. Sellaista hän on myös muutaman kerran ehdottanut olkkariimme, mutten ole lämmennyt idealle. Nyt syksyn pimetessä ja ilmojen viiletessä aloin kuitenkin kaipaamaan sisutukseen lämpöä maton muodossa ja tummanpunainen itämainen villamatto alkoi houkuttaa minuakin.

Tällainen vuosia sitten käytettynä kirpparilta ostettu tapaus onkin aiemmin kuulunut miehen firman sisustukseen, eikä miehen ehdotuksista huolimatta ole koskaan päässyt omaa kotiamme sulostuttamaan. Isänpäivän päätteeksi halusin antaa matolle mahdollisuuden, vaikka varoitinkin etukäteen, etten ole ihan varma juuri kyseisen maton kuvioinnista. Itse kun olin ihastellut malleja, joissa on kaunis suuri kirjailu keskellä. Pidin tätä tapausta siis hieman tylsänä. Kannoimme kuitenkin maton kotiin, ja kun mies lähti reeneihin, rupesin sovittelemaan sitä olkkarin kalusteiden joukkoon.


Rullattuani maton auki yllätyin aluksi, kuinka suuri matto oli. Piti ihan tarkistaa mittanauhalla: 200x300cm. Heti perään yllätyin siitä, kuinka vaivattomasti niin suuri matto sujahti olkkariimme. Sitten aloitin tunnin mittaisen huonekalujen eestaas venklaamisen. Olin edellisen kerran suorittanut saman operaation maaliskuussa, jolloin kalusteet eivät lopulta vaihtaneet paljoakaan paikkoja (ks. edellinen järjestys tästä). Nyt halusin kuitenkin muutosta, enkä aikonut luovuttaa.

Koska hemmetin painavan sohvan (vaikkei se painavalta näytäkään:D) siirtely yksin nostellen oli tuskastuttavan hidasta ja hikikin tuli, päätin lopulta piirtää huoneesta pohjapiirustuksen ja sovitella kalusteita sen avulla. Ja eipä aikaakaan, kun uusi järjestys oli selvä. Olen joskus kuullut jonkun sisustussuunnittelijan harmitelleen, kuinka suomalaiset ovat arkoja kokeilemaan uusia ideoita kalusteiden sijoittelussa. Tapanamme on kehystää huone huonekaluilla seiniä myöten, mikä ei välttämättä saa tilaa eikä kalusteitakaan oikeuksiinsa. Niinpä päätin, etten tällä kertaa sorru kyseiseen tylsyteen, vaan kokeilen rohkeasti jotain uutta. Hyvä niin.

Uudessa järjestyksessä matto on aseteltu lähelle olohuoneen nurkkaa muodostaen tilaan selvän oleskelunurkkauksen. Tämän nurkkauksen pääkaluste sohva on aseteltu tavallisuudesta poiketen kulmittain kohti nurkkaa, jolloin se avautuu nyt mukavasti sekä takkaa, että ruokailutilaa kohti. Sohvan edessä on sohvapöydät ja oikealla puolella seurusteluun sopivasti nojatuoli, vasemmalla vanha keinutuoli. Tämän asettelun ansiosta koko huone tuntuu paljon yhtenäisemmältä ja kodikkaammalta. Sohvan taakse jääneeseen tilaan asettelin Swan-valaisimen, joka toimii uuden sijoittelunsa ansiosta nyt paljon paremmin sekä luku- että oleskeluvalona.


Sain kesällä mummolta hänen vanhan ompelukoneensa, kun omani teki tenän. Isänpäivänä ukki antoi mukaani myös koneeseen kuuluvan säilytyslaukun. Se on niin ihana, että pääsi osaksi sisustusta. Sitä paitsi vanha konekin on niin kaunis, että se saa olla esillä, vaikken sillä jatkuvasti ompelekaan.


Ihmeellistä kuinka paljon uusi matto ja kalusteiden järjestys voikaan piristää. Nyt mieleni tekee kokoajan hengailla olohuoneessa ja ihastella ääneen siitä ohikulkiessani. :)
Kommentoi
Lähetä kommentti