DIY - Mehiläisvahakynttilöillä terveellistä tunnelmaa

torstai 20. joulukuuta 2012
Jos et ole vielä saanut joulunäpertelyistä tarpeeksesi, tai jos et ole vielä ehtinyt tehdä yhden yhtä jouluaskartelua, tässäpä varsin varteenotettava ehdotus (vaikka itse sanonkin;): Osta askarteluliikkeestä mehiläisvahalevyjä ja sydänlankaa ja askartele muutama kaunis, tuoksuva ja terveellinen joulukynttilä itsellesi tai ystävällesi. Mehiläisvahakynttilät palavat puhtaasti, eikä niistä vapaudu ilmaan myrkkyjä. Palaessaan mehiläisvahakynttilät puhdistavat huoneilmaa ja voivat helpottaa limakalvovaivoja, allergiaa sekä päänsärkyä.

Aiemmin harmittelin, ettemme ehdi tänä jouluna tehdä itse kynttilöitä, koska kynttilöiden valaminen ei ole projekteista aivan yksinkertaisin eikä ainakaan nopein. Onneksi muistin kuitenkin tämän vuosia vuosia sitten oppimani helpon ja nopean kynttiläntekovaihtoehdon ja niinpä lahjapaketteihin päätyy tänäkin vuonna itsetehtyjä kynttilöitä.Kynttilöiden valmistukseen tarvitset vain mehiläisvahalevyjä (yhdestä levystä saa kaksi kynttilää) ja sydänlankaa. Työvälineiksi riittävät viivain (jota ei kotona ollut saatavilla ja siksi käytin itse merkkaamiseen ja leikkaamiseen teippiä) sekä terävä veitsi. Hiustenkuivaimella voi halutessa helpottaa työskentelyä pehmittämällä kuumalla ilmalla vahalevyjä. Lisäksi omalla tarvikelistallani olivat sivellin sekä askarteluliikkeestä hankittu hopeanhohtoinen akryylimaali, jolla sain kynttilöiden pintaan hopeanhohtoa.

Amadeus toimi ystävällisesti laaduntarkkailijana.


Kynttilöiden valmistus aloitetaan leikkaamalla vahalevyt puoliksi lyhyeltä sivulta parin sentin päästä kulmasta parin sentin päähän vastakkaista kulmaa. Näin saadaan kaksi kynttilän aihiota. Seuraavaksi otetaan esiin sydänlanka, joka leikataan oikeaan mittaan ja asetetaan kynttilän pitkälle leikkaamattomalle sivulle (ylin kuva). Seuraavaksi rullataan sydänlanka napakasti vahalevyn sisään ja jatketaan rullaamista, kunnes koko levy on rullattu ja kynttilä on syntynyt.Mikäli kynttilään ei halua koristuksia, on kynttilä nyt valmis. Itse halusin tehdä kynttilöihin hentoisen hopeapinnan, sillä hopean sävy toistuu kynttilöiden ohella myös tekemissämme pakettikorteissa sekä joulusuklaissa. (Näistä sana tai pari vielä myöhemmin.) Hopeamaalin sivelin melko suurpiirteisesti kynttilän pintaan siveltimellä. Ohut maalipinta kuivui todella nopeasti ja alkuillasta askarrellessani taisimme polttaa ensimmäisen testikynttilän jo samana iltana.Kauniit kynttilät eivät vaadi sen kummoisempaa paketointia. Itse laitoimme kynttilöiden ympärille organzanauharusetin sekä joulunpunaiset sydänsinetit, jotka meiltä viime vuonna kynttilälahjan saaneet saattavatkin muistaa.

Ps. Vinkkinä vielä.. Kynttilän polttamista helpottaakseen voi sydänlanganpään kastaa sulatettuun mehiläisvahaan. Itse en tätä jaksanut (rehellisesti muistanut) tehdä, mutta siitä huolimatta kynttilä lähti palamaan oikein helposti ja kauniisti.
Kommentoi
Lähetä kommentti