Ei niin onnistunut soodataikina

sunnuntai 6. marraskuuta 2016
Olin suunnitellut askartelevani vauvan sängyn ylle pienen lintumobilen ja pohtinut, mistä materiaalista toteuttaisin linnut. Tarkoitus oli tehdä ne jostakin askartelumassasta, josta voi leikata kuvioita piparkakkumuotilla ja jonka pintaa voi koristella painamalla siihen kuvioita. Kaikki netistä löytyvät ihanat kuvat ja hyvät kokemukset soodataikinasta innostivat minuakin kokeilemaan tätä ihmeainetta.

Juu ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä.

Etsin varmuuden vuoksi monta ohjetta monesta blogista ja vertailin niitä keskenään, jotta aineiden määrä ja keittoaika olisi varmasti optimi. Yritin noudattaa kaikkia ohjeita levyn lämpötilasta lämmitysaikaan samalla taikinan koostumusta seuraten. Ei liian löysää, ei liian paksua, sekoita jatkuvasti, nopeasti pois levyltä ja kattilasta jäähtymään, kun koostumus on hyvä. Jes, tähän asti kaikki näytti hyvältä. Laitoin, kuten ohjeistettiin, taikinan kulhoon kostean liinan alle ja tyrkkäsin jääkaappiin jäähtymään. Kohta pääsisin leipomaan.

Jäähtynyt taikina vaikutti malliesimerkiltä ja olin valmistellut leipomista varten sileän puutason. Tason pinta oli vinkkien mukaan  pyöritelty maissijauhoon (jottei taikina tarttuisi), samoin kaulin ja kädet. Mutta kuinkas kävikään? Varmaan hirvein ja ärsyttävin ja turhauttavan askartelukokemus ikinä!Käsiteltäessä taikina mureni ja tarttui yhtä aikaa, eikä jauhon määrällä kaulimen tai taikinan päällä ollut mitään väliä. Yritin välissä myös kostuttaa taikinaa hieman, jos mureneminen johtuisikin kuivuudesta. No virhe sekin - nyt se vasta tarttuikin. Vinkit kuvioiden tekemisestä Kastehelmi-astioilla osoittautuivat aivan hemmetin vaikeiksi. Puhdas lasipinta tarttui taikinaan heti ja vaikka välissä oli jauhojakin, oli lopputulos melkein koko ajan revennyt taikina. Pari kertaa onnistuin tekemään joten kuten erottuvaa kuviota.

Jouduin veivaamaan taikinaa sata kertaa eestaas ja kaulimaan sitä uudestaan ja uudestaan, kun levystä sai kerrallaan onnistumaan korkeintaan pari lintua. Kaiken kaikkiaan sain tuhottoman pitkään kestäneen leivontayrityksen aikana aikaiseksi yhdeksän lintua ja taikinasta (valkoisesta tarttuvasta murumössöstä) kaksi kolmannesta lensi kaaressa roskiin. Nyt linnut kuivuvat pöydällä, enkä ole ollenkaan varma, että niistä tulee lainkaan käyttökelpoisia. Minulla on tunne, että samantien kun kosken niihin, pyrstöt katkeavat ja koko roska murenee käsiin. Kuvioistakaan hädin tuskin saa selvää, näyttävät melkein enempi huonosti kaulituilta.


En ymmärrä, miten muut ovat tässä askartelussa onnistuneet ja taikoneet upeita koristeita niin vaivattomasti kuin se on kuullostanut ja kuvissa näyttänyt. Minä en osannut, en sitten yhtään! Saa nähdä, päätyvätkö linnut käyttöön (minkäänlaiseen) ja millaisen mobilen vauva lopulta saa. Koska itsetehdyn mobilen vauva kyllä saa!
2 kommenttia on "Ei niin onnistunut soodataikina"
  1. Hei ja kiitos että jaoit tällaisen ei-niin-täydellisen kokemuksen! Blogeissa kun ihmiset tuntuvat yleensä onnistuvan kaikessa 😊 Ihan mutu-pohjalta sanoisin ongelman olevan keittoajassa: keittäminen kannattaa lopettaa heti, kun taikina on paksuuntunut, mutta ei vielä kuitenkaan ihan leivottavaa. Olen tehnyt tätä vain kerran, ja nyt on toinen satsi jäähtymässä. Ekalla kerralla onnistuin täydellisesti, katsotaan miten nyt käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, aina ei voi voittaa! :D Mutta mukava kuulla, että olet onnistunut ja innostunut tekemään useammankin satsin! Luultavasti olet oikeassa keittoajan suhteen ja minun pitäisikin rohkeasti kokeilla taikinan tekemistä uudestaan. Sillähän sitä oppii. Linnut ovat nyt muutaman viikon tuijotelleet tuolta pöydänkulmalta, ja mietin, josko kuitenkin kokeilisin maalata niitä, vaikkeivät mitään malliesimerkkejä olekaan. Yhtenä kappaleena kuitenkin (ainakin toistaiseksi). :D

      Poista