Kuusi viikkoa muotit suussa

maanantai 21. marraskuuta 2016
Tein lopullisen päätöksen oikomishoidon aloittamisesta syyskuun puolivälissä. Ensimmäinen hammaslääkärikäyntini Esteettisen Hammashoidon Klinikalla oli 21.9. Käynnin tarkoituksena oli tarkistaa hampaat ja suunnitella hoitoa. Niinpä hammaslääkäri Hannu Vesanen kävi hampaani läpi ja otti niistä valokuvat. Normaalisti oikomishoitoa suunniteltaessa hampaat myös röntgenkuvattaisiin tässä vaiheessa, mutta raskaudestani johtuen tätä ei nyt tehty. Siksi kuviksi kelpasivat noin puolitoista vuotta aiemmin toisen hammashoitotoimenpiteen yhteydessä otetut kuvat.

Tarkistuksen jälkeen Hannu kertoi tarkemmin Invisalign-oikomishoidosta ja arvioi karkeasti, millaisesta projektista mahdollisesti olisi kysymys. Tiesin varautua jopa puolentoista vuoden pituiseen hoitoon, sillä edessä olisi molempien hammaskaarien levittäminen, usean hampaan siirtäminen ja muutamaa pitäisi myös kiertää korkkiruuvin lailla. Hoidon avulla saisin lopulta paitsi leveämmän ja kauniimman hymyn, pääsisin myös eroon pää-, leuka- ja niskakivuista, saisin rentoutuneet puru-, poski- ja suulihakset, lopettaisin narskuttelun sekä hampaideni turhan kuluttamisen ja voisin tämän ansiosta varmasti paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Tässä vaiheessa olisi vielä ollut mahdollista jäädä harkitsemaan hoidon aloittamista, mutta koska olin jo päätökseni tehnyt, Hannu ehdotti, että ottaisimme samalla kertaa jäljennökset hampaistani. Näin teimme. Jäljennösten avulla varmistetaan, onko Invisalign varmasti potilaalle sopiva hoitomuoto ja lääkäri pääsee tekemään lopullisen hoitosuunnitelman 3D-ohjelman avulla. Näin potilas näkee itsekin ennakkoon, miltä hampaiden oletetaan näyttävän hoidon päätteeksi.

Kun tulee puhe jäljennöksien ottamisesta, en pysty olemaan ajattelematta kauhukokemustani lapsuudesta, jolloin meinasin tukehtua muotteihin ja niistä yli tursunneeseen ällöttävään mönjään. Siksi minua jännitti hieman. Tällä kertaa toimenpide oli kuitenkin aivan toista luokkaa ja kerroinkin, kuinka vasta nyt aikuisiän hyvien hammaslääkärikokemusten myötä voimakas hammaslääkäripelkoni on alkanut kadota ja menen vastaanotolle jopa mielelläni. Edes hampaan paikkaus, johon olen valitettavasti joutunut useamman kerran, ei pelota minua enää.

Jo parin viikon päästä ensikäynnistäni sain soiton, että hoitosuunnitelmani on valmis ja muotit ovat saapuneet klinikalle. Varasimme siis ajan, jossa pääsin videon muodossa näkemään, kuinka hampaani muuttuvat ja sain tarkan opastuksen muottien käyttöön. Olin ennakkoon varautunut paljon pidempään oikomishoitoon, joten koin positiivisen yllätyksen, kun hoitosuunnitelma näyttikin vain 40 viikkoa, mikä tarkoittaa 20 erilaista muottiparia. Nyt, tasan kaksi kuukautta ensimmäisestä käynnistäni, hampaiden oikomishoitoa on takana kuusi viikkoa ja suussa ovat oikomismuotit nro 3. Jäljellä on siis noin 34 viikkoa ja 17 muottiparia.

Potilas saa hoitosuunnitelmavideon itselleen. Videolta näkee hampaiden muutoksen oikomismuotti kerrallaan ja siitä voi tarkastella eri kuvakulmista erikseen ylä- ja alahampaita tai kaikkia yhtä aikaa.

Olen pärjännyt muottien kanssa hyvin, enkä varoituksista huolimatta tarvinnut särkylääkettä ensimmäisenä yönä muottien kanssa. Päinvastoin nukuin tuolloin mielestäni paremmin, kun en narskutellut hampaitani yhteen. Aamulla ei tarvinnut lonksauttaa leukojakaan paikoilleen, kuten yleensä teen. Ärsytystä aiheuttivat vain muottien alareunat, joista myös klinikalla varoitettiin. Reunat nimittäin hankasivat ensimmäisten päivien aikana inhottavasti kielen alareunaa, mikä teki kipeää. Tällaisissa tilanteissa muottien reunoja on mahdollista viilata itse esimerkiksi lasiviilalla ja tätä kokeilinkin kohtaan, jossa muotti on pahiten vinkuran hampaan vuoksi hyvin lähellä kielen alareunaa. Liekö syy viilaamisessa tai vain muottiin tottumisessa, eivät ne enää ensimmäisten päivien jälkeen hanganneet.

Toinen kiusa vinoimpien alahampaiden kanssa on ollut yhden ikenen verenvuoto (enimmäkseen aina uuden muotin käyttöönoton yhteydessä). Ikenen etualareuna on vuotanut muotin poistamisen jälkeen muutamina aamuina aika reilusti verta, vaikka kipeä se ei ole ollut. Vaiva ei kuitenkaan ole vaatinut käyntiä vastaanotolla, vaan aion tällä viikolla hoitoon kuuluvan tarkastuksen yhteydessä näyttää ientä. Varmuuden vuoksi asiasta kuitenkin ilmoitin jo kun verenvuotoa ilmeni ensikertaa. Mahdollisesti syynä on hampaalle suuren muutoksen lisäksi raskauden aiheuttamat herkemmät ikenet tai ehkä muotti on ollut lähellä ientä ja ärsyttänyt sitä… Pian asia selviää ja jos tarvitsee, tehdään jotain.

Muottien paikoilleen laittaminen on nopeaa ja yläpuolen pois ottaminenkin on helppo homma. Alapuoli sen sijaan on edelleen vähän haasteellisempi, kun ei oikein voi käyttää muuta kuin peukaloitaan (yläpuolella muottien alle saa useammat sormenkynnet). Siksi joudun irroittamaan alamuotin hieman toispuoleisesti, vasemmalta aloittaen, vaikka ohje ja ihanne olisi nostaa molemmat reunat irti yhtäaikaa. Pitää siis olla varovainen, etten väännä muottia rikki, vaikka ne aika kestävät ovatkin.

Alla muutama kuvapari lähtö- ja tavoitetilanteesta, kun kaikki 20 muottia on käytetty. Ihan mukavasti hampaat tulevat muuttumaan. Ja vaikka molempien hammasrivistöjen korjaus on yhtä tärkeää erityisesti terveyden kannalta, näkyy muutos ulospäin selvimmin alahampaissa, joissa ahtautta on eniten.
Ylähampaiden koko hammaskaarta levitetään. Erityisesti muutosta tulee kuvasta katsottuna oikealle puolelle (suussa vasemmalle). Muutamaa hammasta myös käännetään, eniten kuvassa oikealla näkyvää etuhampaan viereistä hammasta, joka kääntyy tosi reilusti.
Alahampaissa suurin muutos näkyy etuhampaissa, joita siirretään kaikkia hyvän matkaa eteenpäin. Erityisesti taakse piiloutunut hammas liikkuu reilusti. Myös koko hammaskaari levenee edestä reippaasti. Samalla hampaiden korkeuserot edestä katsottuna tasoittuvat. Kaikkein tärkein, mitä näistä kuvista ei nyt hahmota, on itse purennan korjaantuminen, kun kaikki hampaat siirretään oikeille paikoilleen.

Alla vielä nauhoittamani videopätkä ohjelmasta, jolla hoitosuunnitelma esitellään. Tällä ohjelmalla potilas pääsee itse tarkastelemaan hoidon etenemistä muottipari kerrallaan ja näkymään voi valita joko molemmat hammasrivistöt tai vain ylä- tai alapuolen. Muutoksen alkaa tuntea pikkuhiljaa omassa suussaan, mutta tästä näkee tarkasti (halutessaan mittaruudukon kanssa), minkä verran hampaat ovat todellisuudessa liikkuneet jo nyt kuuden ensimmäisen viikon aikana.Yhteistyössä Esteettisen Hammashoidon Klinikan kanssa.
4 kommenttia on "Kuusi viikkoa muotit suussa"
 1. Ihana postaus ja näyttää niin hyvältä jälkeen-kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Innolla odotan päivää, kun muutos alkaa näkyä. :)

   Poista
 2. Kiinnostaisi tietää minkä hintainen oikomishoito on kyseessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Invisalign-hoitojen hinnat vaihtelevat tapauskohtaisesti riippuen hoidon laajuudesta ja pituudesta. Esimerkiksi nyt Esteettisen Hammashoidon Klinikalla on menossa kamppis, jossa saa Invisalign Lite -hoidon sekä kotivalkaisun pakettihintaan 3900€ (norm. 4800€). Koska minun hampaisiini ei tuo Lite-hoito riitä, asettuvat hoitokustannukset hieman ylemmäs. Mutta minullakin pakettiin kuuluu vielä hampaidenvalkaisu, jonka pääsen toteuttamaan sitten myöhemmin imettämisen jälkeen.

   Mikäli omien hampaiden hoitotoimenpide- ja kustannusarvio kiinnostaa, on Esteettiseltä hammashoidolta mahdollista pyytää maksuton hoitoarvio osoitteessa: http://www.esteettinenhammashoito.fi/fi/yhteys/haluaisitko_kauniimman_hymyn/

   Poista