Leipälauantai

lauantai 12. tammikuuta 2013
Tiedättekö, mitä tehdä, kun leivänhimoissaan lauantai-iltana kohtaa leipälaatikolla järkytyksen: koko taloudessa ei ole yhden yhtä leipäviipaletta!? Silloin ei kuulu vaipua epätoivoon, kuten itse hetki sitten kyseisen tuskallisen tilanteen kohdatessani olin tehdä, vaan silloin avataan kuiva-ainekaappi ja ruvetaan leiväntekoon.

lautanen, Iittala Kastehelmi. lasi, Iittala Kartio. valkovihreä rakastamani Turon ikivanha tarjotin pihistetty äidiltä omaan kotiin muuttaessani.

Piimäkauraleipäset ovat maailman helpoin ja vieläpä erittäin maukas pikaleipomus, jota pitäisi tehdä useamminkin kuin vain kaupan leivän vahingossa laatikosta loppuessa. Leipäset ovat todella hyviä, naurettavan helppoja valmistaa ja niitä voi soveltaa moneen makuun terveellisyydestä tinkimättä. Leipäset eivät sisällä lainkaan hiivaa tai vehnää, joten ne sopivat myös monille erityisruokavaliota noudattaville.

Omat tämäniltaiset leipäseni sisältävät:
5 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl jyttejauhoa
1 tl suolaa
1tl leivinjauhetta
4 dl piimää
1/2 dl porkkanaraastetta
1/2 dl oliivi/rypsiöljyä
(Usein olen laittanut leipäsiin myös juustoraastette, nyt unohdin! :D)

Leivät valmistuvat sekoittamalla kaikki aineet yhteen, taputtelemalla taikina pieniksi leipäsiksi leivinpaperille, heittämällä päälle kaurahiutaleita (tai kuten itse tällä kertaa erilaisia siemeniä) ja paistamalla leipäset 250 asteessa 15-20 minuuttia. Aineksia voi säätää ja vaihdella oman maun ja kaappien sisällön mukaan. Omat leipäseni eivät luultavasti ole kertaakaan olleet täysin samanlaisia. Tosin yksi fakta on ja pysyy: aivan huippuja leipäset ovat kuumina voin ja kermajuuston kera, kuten niitä tälläkin kertaa nautin.
Kommentoi
Lähetä kommentti